Projektet undersøgte de mikrobiologiske processer bag udviklingen af biogas og anviser metoder til at optimere dem, så gasproduktionen kan øges.
Øget produktion af blandt andet biogas er en forudsætning for at opfylde den danske regerings målsætning om en 100 procent bæredygtig energiforsyning i 2050. For at kunne opfylde dette ambitiøse mål skal mange kilder udnyttes til biogas, især husdyrgødning, fødevareaffald, rester af plantebiomasse og spildevandsslam. Produktion af metan er en mikrobiologisk proces, som det er afgørende for en øget udbygning af biogasproduktionen at have kendskab til og kontrol med. En ny tilgang til målrettet optimering af mikrobielle samfund er muliggjort gennem de seneste års gennembrud inden for mikrobiel økologi.
Projektet gennemførte en omfattende analyse af de mikrobielle samfunds sammensætning under forskellige driftsforhold. Der blev etableret et katalog over de vigtigste arters genomer og dermed en forståelse af deres funktion i de metanproducerende fødekæder. Desuden skulle der kortlægges indikatororganismer for god henholdsvis dårlig drift.
Resultaterne kan udnyttes til problemløsning, optimering af de mikrobielle samfund samt bedre anlægsdesign til sikring af en høj og stabil gasproduktion.
Tid og økonomi
Projektet blev gennemført i perioden 2014-2017 med et budget på kr. 30.500.000. Heraf kom kr. 23.500.000 fra Det Strategiske Forskningsråd, mens resten blev finansieret af projektets deltagere.
Projektets deltagere
Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Dansk Teknologisk Institut, Lund Universitet, Krüger A/S, Helmholtz Centre for Enviromental Research, Advanced Water Management Centre, University of Vienna, Maabjerg Bioenergi, Billund Vand, Primozone Production AB.
Læs mere
Du kan læse mere om projektet her:
Aarhus Universitet - Complete DNA profiles for biogas bacteria