HOFOR, DTU og Krüger vinder MUDP-projekt: Ny teknologi skal rense kloakoverløb og beskytte vandmiljøet

MUDP-projektet RED-Vand skal udvikle ny teknologi til rensning af overløbsvand. Målet er at skabe en mere effektiv og miljøvenlig løsning på en af vandsektorens største udfordringer.
MUDP-projektet Red-Vand udvikler ny teknologi til at rense kloakoverløb og beskytte vandmiljøet

I et ambitiøst samarbejde mellem HOFOR, DTU og Krüger A/S, et datterselskab af Veolia, lanceres nu et innovativt projekt, der skal revolutionere håndteringen af kloakoverløb i Danmark. Med støtte fra Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) vil projektet "Rensning og desinfektion af overløbsvand (RED-Vand)" udvikle og demonstrere en banebrydende teknologi til effektiv rensning af overløbsvand fra kloaksystemer.


I Danmark oplever vi oftere kraftige og længerevarende regnskyl, som overbelaster afløbssystemet og fører til overløb med urenset spildevand til i vores vandmiljø. Traditionelt bygger vi bassiner for at forsinke vandet, men de er dyre, pladskrævende og løser ikke selve forureningen. Hvis det er muligt at rense overløbsvandet direkte kan forureningen reduceres. 
 

Et af målene med dette MUDP projekt er at vise, at rensning af overløbsvand er et alternativ, som kan reducere mængden, der aflastes til vandmiljøet, hvor det samtidig måske er billigere og mere fleksibelt end at bygge store betonbassiner. Som en del af Veolia byder vi ind med vores effektive Actiflo-teknologi, der allerede har bevist sin værdi i lignende projekter verden over, og som nu kan bidrage aktivt til håndteringen af overløb i Danmark
- Ole Mark, Innovationschef, Krüger A/S


Case fra København

Casen i projektet er placeret i Sydhavn, København, hvor HOFOR ønsker at reducere mængden og antal overløb til havnen. Dette hænger sammen med byudviklingen i området kombineret med et politisk ønske om bedre havmiljø og mulighed for at kunne bade i flere dele af havnen. I dag er der årligt ca. 9 overløb fra det pågældende overløbsbygværk, og der arbejdes allerede på at få dette antal ned.

Hvis projektet bliver en succes, kan løsningen bruges flere steder i landet i stedet for betonbassiner, der blot opmagasinerer vandet, før det sendes til de store renseanlæg:

”Det er et rigtigt spændende udviklingsprojekt, som vi ser frem til at være en aktiv del af. Som landets største forsyningsselskab vil vi også gerne være med der, hvor innovation og udvikling går hånd i hånd. Bærer projektet frugt og viser sig vellykket, kan det have afgørende indflydelse på både vandmiljøet og størrelsen på de fremtidige investeringer, som HOFOR foretager sig og måske også være til inspiration for andre selskaber som vores”, fortæller Kirsten Prisum, projektchef i HOFOR.
 

Digitalt overvåget kloakhåndtering

Konkret indeholder renseløsningen en kombination af avanceret partikelrensning, UV-desinfektion og digitale løsninger, som der vil blive demonstreret på et specialdesignet minirenseanlæg ved Belvedere bassinet i Sydhavn.

”RED-Vand giver os mulighed for at udvikle og demonstrere nye renseløsninger og digitale værktøjer for at optimere den eksisterende vandinfrastruktur og for at minimere påvirkningen af menneskers sundhed og det naturlige vandmiljø”. Udtaler Luca Vezzaro fra DTU Associeret Professor, DTU Sustain.

Med RED-Vand tager vi et vigtigt skridt mod mere digitalt overvåget kloakhåndtering, der kan være med til at sikre rent badevand og sunde vandmiljøer i fremtiden.

Projektet løber fra 2025-2026 og har et samlet budget på 8,2 millioner kroner, hvoraf MUDP støtter med ca. 4,0 millioner kroner.
 

HOFOR: Projektejer 
DTU Sustain: Udvikling og test af realtidssensor til monitering af bakterie og andre stoffer i overløbsvandet 
Krüger, et datterselskab af Veolia: Design, test og demonstration af minirenseanlæg, Veolia teknologien Actiflo til rensning af overløb 
 

Kontakt
Innovationschef
M: 30708664
E: [email protected]
Overløb
Et nyt projekt under Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) skal bane vejen for, at vi med investering i datadrevne løsninger kan nedbringe overløbsmængderne og dermed miljøpåvirkningen på åer, søer og marine områder.