Et af landets største vandværker står klart ved Ishøj i Storkøbenhavn og producerer blødgjort vand til 200.000 hjem. Det nybyggede Værket ved Thorsbro erstatter det gamle, og er det tredje af HOFORs regionale vandværker, der er blevet moderniseret for at fremtidssikre vandforsyningen i hovedstadsområdet.
Rygmærkerne blev lagt i garderoben, da nogle af landets allerstørste vandværker skulle bringes ind i det nye årtusind. HOFOR er i gang med at erstatte deres vandværker med helt nye og topmoderne anlæg, så hovedstadsområdet kan få blødere drikkevand og bedre forsyningssikkerhed. De eksisterende vandværker havde produceret vand i over 70 år, så både bygning og indmad trængte til at følge med den teknologiske og bæredygtige udvikling.
Til den udfordrende opgave valgte HOFOR et bredt hold af landets dygtigste specialister og rådgivere. Krüger Veolia vandt i et konsortium med Niras opgaven med de komplicerede procesanlæg (maskin- og el-installationerne med alle proces enhederne), hvilket indbefatter at implementere blødgøring i en skala, som ikke tidligere er gennemført i Danmark. Metoden er pellet-metoden.
Helt unikt rådgiversamarbejde
Projektet har båret præg af et ekstraordinært godt samarbejde på tværs af rådgivere og med en meget aktivt deltagende bygherre, der undervejs vandt Bygherreprisen på baggrund af vandværksprojektet.
Hele projektteamet valgte fra starten at sidde på et fælles projektkontor, hvor rygmærker og firmainteresser blev lagt til side. Her har teamet løbende kunne stikke hovederne fysisk sammen, ligesom der er arbejdet med åbne dokumenter, som alle kan skrive i for at afstemme med driften og HOFOR’s processteam. Det minimerer fejl og sikrer, at HOFOR får, hvad de har brug for. På det fælles projektkontor taler man om ’at arbejde i kladde’.
Bygherren har fået landets dygtigste og mest erfarne ingeniører inden for blødgøring og drikkevandsbehandling samlet på et hold, der tilsammen havde én bold for øje: at tilsammen levere det bedste produkt.
Jeg er meget stolt af den fænomenale holdindsats på dette projekt, der er blevet kaldt Vandværkernes Storebæltsbro, fordi der med disse kæmpestore regionale vandværker er tale om meget store projekter, der opdaterer vigtig infrastruktur. Og så kan jeg ikke fremhæve samarbejdet nok; alle parter i projektet har bidraget forbilledligt med deres forskellige kompetencer, så vi er kommet sikkert i mål og med et stærkt resultat for HOFOR og københavnerne, der nu får blødgjort drikkevandet.
- Ebbe Laursen, Forretningschef i Krüger Veolia
Det digitale vandværksprojekt med BIM
I Krüger Veolia er vi førende på at anvende BIM i vandbranchen, og på dette projekt arbejdede vi også med 3D-modellen i centrum. Det gav en række fordele som øget effektivitet og minimering af fejl. Modellen afspejlede altid den nyeste viden, og var tilgængelig for alle projektets deltagere, så de til enhver tid nemt kunne trække nødvendig information direkte fra modellen. Modellen har også været til stor gavn i byggefasen, hvor f.eks. elektrikerne kunne opsætte kabelstiger, inden maskininstallationerne blev monteret, fordi alt var gennemarbejdet i 3D-modellen.
Konkret betød det, at projektet stort set var papirløst. Man printede kun sjældent tegninger, så der opstod ikke udfordringer med at sidde med forkerte eller forældede versioner.
Miljømæssige gevinster
De tekniske løsninger er udtænkt, så de både gavner miljøet og fremtidssikrer vandværket. Fx. reducerer blødgøringsanlægget hårdhedsgraden i vandet fra ca. 25 dh til 10-12 dh. Det fører til mindre tilkalkede vandrør og installationer, hvilket betyder reducerer energiforbrug, når vandet sendes ud til brugerne, ligesom der vil være færre reparationer og udskiftning af elementer. Det er en god investering i miljøet.
Deltagere og roller i projektet
Bygherre: HOFOR
Rådgiver - Projekteringsledelse : Øllgaard / Emcon
Rådgiver - Byggeledelse: Sweco
Rådgiver - Procesanlæg: Niras-Krüger konsortiet
Rådgiver - Bygning: Cowi med PLH som arkitekt
Bygningsentreprenør: LM Byg
Maskinentreprenør: Vand & Teknik
El-entreprenør: El-Con
Fakta om Værket ved Thorsbro
Ligger ved Ishøj ca. 20 km fra København
Projektperiode: 2016 – 2024
Årlig produktion: Ca. 10,8 mio. kubikmeter drikkevand
Producerer ca. 1000 m³/t, svarende til ca. 15 % af HOFORs samlede produktion.
Udpumpningskapacitet: Mindst 1.545 kubikmeter drikkevand i timen
Oversigt over Hofors værker og hvor langt de er i processen