Værket ved Gevninge er det femte værk i rækken af otte kæmpe vandværker, der skal levere blødere vand til hovedstadsområdet. Det sikrer bedre forsyningssikkerhed og drikkevandskvalitet for mange tusinde forbrugere. Krüger har i et konsortium med NIRAS været rådgiver på procesanlægget, selve vandværkets indmad.
De gode erfaringer fra de første vandværker har vi overført på de næste værker. Det gælder både selve installationerne, men også måden vi har gennemført udførelsesfasen og efterfølgende kørt test og idriftsættelse. Det betyder, at selvom det har været et kæmpe projekt, så har fejltagelserne været meget få.
Resultatet står nu ved Lejre og producerer ca. 8,3 mio. kubikmeter drikkevand om året. Det er en topmoderne fødevarefabrik bygget med den højeste grad af forsyningssikkerhed og drikkevandskvalitet. Med indvielsen af Værket ved Gevninge har Danmarks største blødgøringsprojekt nået en vigtig milepæl i ambitionen om at levere blødgjort vand til hovedstadsområdet.
Suverænt samarbejde på tværs af firmaer
Der har været mange aktører, som med hver deres faglighed har bidraget til resultatet. Det særlige har været, at alle har lagt firmalogoerne fra sig og haft fuld fokus på at levere det bedst mulige vandværk til HOFOR.
Af den årsag har alle i projektteamet haft løbende gennemgange, ligesom de har arbejdet med åbne dokumenter, som alle kan skrive i for løbende at afstemme med driften og HOFOR’s processteam. Dette har minimeret fejl.
I centrum for det gode samarbejde var også en forbilledlig bygherre, der undervejs vandt den prestigefyldte Bygherrepris i 2021 for at stå i spidsen for et stærkt og udviklingsorienteret byggeprojekt.
Projektet har båret præg af et fortrinligt samarbejde kombineret med HOFOR's store forståelse og indsats for at understøtte et projektmiljø, hvor den gode løsning og et godt arbejdsmiljø altid er i centrum. Det er meget værdsat af os i Krüger. Sammen har vi nu opnået en utrolig milepæl, og jeg er sikker på, at vi også kommer godt og helt i mål med de sidste 3 vandværker.
- Ebbe Laursen, Forretningschef i Krüger
En investering i miljøet
Hårdhedsgraden i vandet reduceres fra 18 til 10 hårdhedsgrader. Det blødere vand har en række miljømæssige fordele som reduceret energiforbrug, mindre brug af rengøringsmidler og afkalkningsmidler og dermed reduceret udledning af kemikalier til vandmiljøet, ligesom levetiden for husholdningsapparater kan forlænges, hvilket mindsker ressourcetrækket.
Derudover har der været krav til CO2-aftrykket på det stål, der bruges på vandværket, hvilket yderligere bidrager til den grønne omstilling.
3D-model effektiviserede projektet
I centrum for projektet har stået BIM og 3D-modeller. Fordelene er øget effektivitet og reduktion af fejl, da modellen altid afspejlede den nyeste viden, ligesom den var tilgængelig for alle projektets deltagere, så de til enhver tid nemt kunne trække nødvendig information direkte fra modellen. Modellen har også været til stor gavn i byggefasen, hvor f.eks. elektrikerne kunne opsætte kabelstiger, inden maskininstallationerne blev monteret, fordi alt var gennemarbejdet i 3D-modellen.
Værket ved Søndersø
- Ligger ved Værløse
- Projektperiode: 2014 – 2025
- Årlig produktion: Op til 13,1 mio. kubikmeter drikkevand
- Udpumpningskapacitet: Op til 1.875 kubikmeter drikkevand i timen
Værket ved Thorsbro
- Ligger ved Ishøj
- Projektperiode: 2016 – 2023
- Årlig produktion: Ca. 10,8 mio. kubikmeter drikkevand
- Udpumpningskapacitet: Mindst 1.545 kubikmeter drikkevand i timen
Værket ved Gevninge (erstatter Værket ved Lejre)
- Ligger ved Lejre
- Projektperiode: 2015 – 2024
- Årlig produktion: Ca. 8,3 mio. kubikmeter drikkevand
- Udpumpningskapacitet: Mindst 1.070 kubikmeter drikkevand i timen
Holdet
Bygherre: HOFOR – Hovedstadsområdets Forsyningsselskab
Rådgivere for procesanlæg: NIRAS og Krüger i konsortium med Witteveen+Bos som underrådgiver
Rådgiver for byggeri og anlæg: COWI med PLH Arkitekter som underrådgiver
Byggeleder: Sweco
Bygherrerådgiver: ØLLGAARD med Emcon og Rørbæk & Møller som underrådgivere