Giften Agent Orange, som blev anvendt under Vietnamkrigen, findes stadig på såkaldte ’hotspots’ i Vietnam. Men et omfattende projekt, som vi deltog i, har fjernet giften helt i et af de stærkt forurenede områder.
Under Vietnamkrigen sprøjtede amerikanerne den stærke gift, Agent Orange, ud over kæmpemæssige landarealer. Formålet var at få bladene til at falde af træerne og dermed fratage fjenden muligheden for at gemme sig i den tætte jungle. Følgevirkningerne var alvorlige, for Agent Orange indeholdt dioxin – et af verdens mest giftige kemikalier.
I nogle områder i Vietnam findes Agent Orange stadig i store mængder – blandt andet på de tidligere amerikanske baser, hvor Agent Orange blev håndteret og lastet på fly, inden den blev sprøjtet ud i junglen.
Oprensning af dioxin i 160.000 tons jord
Men et omfattende projekt, der er finansieret af den amerikanske udviklingsbistandsorganisation USAID, har sikret, at jorden på en af de tidligere amerikanske baser – Danang – er blevet renset. Krügers andel af oprensningen var et trecifret millionbeløb.
Området på 19 hektar indeholdt en betydelig mængde kemikalier fra krigens tid. Krüger har stået for oprensningen i samarbejde med vores vietnamesiske søsterselskab og den amerikanske virksomhed TerraTherm.
Forureningen bages væk
Det har taget næsten tre år at fjerne forureningen. Dioxinen er fjernet ved hjælp af ISTD – termisk opvarmning.
På stedet har vi bygget en stor ’ovn’ på størrelse med en fodboldbane, som jorden med forureningen er flyttet over i. Her har vi opvarmet jorden til mere end 335° C, så dioxinen fordampede og kunne suges ud. Efterfølgende kunne den opsamlede dioxin neutraliseres ved hjælp af forskellige renseteknologier, forklarer produktchef Niels Ploug fra Krüger.
1.250 varmerør blev boret ned i jorden i den kæmpestore ’ovn’ for at sikre en tilstrækkelig opvarmning.
Det er et omfattende projekt, men løsningen er et fornuftigt alternativ til fx deponering af jord på en kontrolleret losseplads, fordi forureningen kan fjernes helt ved hjælp af opvarmningen. Det bliver den jo ikke på en losseplads
- Niels Ploug, Salgs- og produktchef, Krüger
Renere end rent
Projektet blev afsluttet i 2018, og løsningen har vist sig at være særdeles effektiv.
Indholdet af dioxin var under 1 pct. af den tilladte grænseværdi efter oprensningen. Det er virkelig, virkelig rent og giver uanede perspektiver for lignende svære forureninger, siger Niels Ploug, som pointerer, at det har været et spændende og et vigtigt projekt at være en del af, fordi det gør hverdagen så meget bedre for en lang række vietnamesere.
Det er første gang, metoden bruges i så stor skala. Og med det overvældende rene resultat kan metoden bruges til mange andre forureningsprojekter i verden, hvor det hidtil har været næsten umuligt at fjerne forureningen.
Indholdet af dioxin var under 1 pct. af den tilladte grænseværdi efter oprensningen. Det er virkelig, virkelig rent og giver uanede perspektiver for lignende svære forureninger