Miljøministeriet har offentliggjort slutrapporten for MUDP-udviklingsprojektet Inter DAN NRW. På baggrund af dansk teknologi og know-how er der udviklet et robust koncept til monitorering, alarmering og effektiv opfølgning på vandselskabers indsats for at reducere vandtab - også kaldet Non Revenue Water (NRW). Konceptet er primært rettet mod forholdene i Kina, hvor pilotprojektet er gennemført, men det kan med fordel anvendes i store dele af verden. Krüger har været en del af projektet.
Reduktion af tab i vandforsyningers distribution er en global udfordring. I Danmark har vi opnået meget flotte resultater, så vi i dag har et gennemsnitligt vandtab på ca. 7-8%.. Erfaringen med at reducere vandtab førte i 2017 til et samarbejde mellem den kinesiske by Changchun ved Changchun Water Group (CWG) og et partnerskab bestående af Hjørring Vandselskab, Krüger, AVK, Grundfos, Kamstrup, Leif Koch og Danva.
Et vandspild på 30% kan reduceres markant med dansk teknologi
Sammen har vi gennemført et langt studie i to pilotområder i Changchun, Kina. Data er blevet analyseret og lange strækninger gennemgået med noise-logging. Projektet viser, at det gennemsnitlige vandtab i en by som Changchun med 7 millioner indbyggere er tæt på 30%.
- I et nyere netværk i Changchun blev andelen af NRW målt til ca. 18% i kommercielle tab (målere) og 0% i fysiske tab (ledningsbrud og lækager)
- I et ældre netværk i Changchun var andelen af NRW 35%, og heraf var 12% kommercielle tab (målere) og 23% fysiske tab (ledningsbrud og lækager)
- Analyser i de 2 udvalgte zoner viser, at implementering af online dataregistrering, omfattende struktureret fysisk lækagedetektering, træning af personale vil kunne accelerere detektionen af NRW markant i en by som Changchun
- Der er opstillet en business case med en tilbagebetalingstid på under 5 år, hvor følgende indgår:
- Implementering af trykreducerende ventiler og trykkontrolventiler - og disse vil samtidigt forlænge distributionsnettets levetid og reducere antallet af brud.
- Potentiale for betydelige energibesparelser ved optimering af pumpeanlæg, som kan realiseres ved udskiftning af eksisterende pumper.
Disse resultater demonstrerer, hvordan innovative løsninger kan bidrage til en mere effektiv og bæredygtig vandforsyning, såvel som eksport af dansk teknologi og know-how.
Konceptet er primært rettet mod forholdene i Kina, hvor pilotprojektet er gennemført, men det kan med fordel anvendes i store dele af verden.
For mere detaljeret information om projektet og dets resultater, klik her for at læse den fulde rapport på Miljøministeriets hjemmeside.