NMR-rens

Formålet med projektet er at udvikle NMR online måleteknologien til brug på renseanlæg. Derudover ønskede man at udvikle styringer baseret på disse målinger til brug for energioptimering - både som øget biogasproduktion og som forbedret kvælstofomsætning med anammox processen.


Der er i forsyningsbranchen et skarpt fokus på at optimere udrådningsprocesser og biogasproduktionen fra såvel renseanlæg som biogasanlæg. I dag drives rådnetanke primært ud fra generelle empiriske nøgletal og i mindre grad ud fra anlægsspecifikke procestekniske vurderinger. Dette skyldes primært manglende muligheder for at udføre online procesteknisk overvågning i rådnetanke og dermed forbedre og tilpasse konkrete driftsstrategier til de aktuelle forhold.

Disse forhold betyder, at anlæggene oftest forsøges driftet ”sikkert” med reduceret effektivitet til følge, mens der alligevel med varierende frekvens opstår ubalance i anlæggene og at det i værste fald ender med en forsuring og dermed et driftsstop af rådnetankene. Dette er både dyrt og koster tabt energi og indtægt i form af manglende biogasproduktion. Yderligere er det sandsynligt, at tættere overvågning og optimering vil kunne vise, at der på eksisterende anlæg reelt findes uudnyttet overskudskapacitet på rådnetanke, der kan tages i anvendelse til bioforgasning af eksterne biomasser. En forbedret drift af eksisterende anlæg, kan således spare samfundet for en del af de kommende investeringer i rådnetanke eller gyllebaserede biogasanlæg.

Formålet med projekter er at udvikle NMR online måleteknologien til brug på renseanlæg og udvikle styringer baseret på disse målinger til brug for energioptimering – både som øget biogasproduktion og som forbedret kvælstofomsætning med anammox processen.

Med projektet udvikles mulighed for at forbedre energieffektiviteten og øge kapaciteten af eksisterende anlæg. 


Perspektiver for projektet

På længere sigt vil implementering af aktiv avanceret styring af rådnetanke betyde helt nye muligheder for at udnytte rådnetankens maks. kapacitet og dermed både øge effektiviteten og belastningen. Det kan derfor blive muligt at tilføre andre biomasser til eksisterende rådnetanke eksempelvis i form af industrislam, slam fra andre renseanlæg eller kildesorteret husholdningsaffald, som er tilfældet for et af de deltagende renseanlæg i projektet. Dette vil medvirke til forøget biogasproduktionen, som kan udnyttes til varme eller elproduktion – uanset vil det kunne bidrage til en reduktion af anvendelse af fossile brændsler og dermed medvirke til at opfylde regeringens målsætning om fossilt frit Danmark i 2050.

Tid og økonomi

Projektet gennemføres i perioden januar 2016 - juni 2017.

Budgettet er på kr. 3.986.000.

Heraf kommer kr. 2.000.000 fra MUDP, mens resten finansieres af projektets deltagere.

Projektets deltagere

Projektet gennemføres i samarbejde med NanoNord, Billund Energi, Aalborg Forsyning, SK Spildevand.

Kontakt
Markedschef
M: 2171 5194
E: [email protected]
Online styring
Projektet sigter mod at udvikle software til renseanlæggenes styresystemer, som gør det muligt for anlæggene at anvende alternativ energi uden at påvirke forsyningssikkerheden.