Vi anvender katodisk beskyttelse til at forlænge levetiden i betonkonstruktioner med armeringsjern i aggressivt miljø. Metoden anvendes i betonen i svømmebassiner på Arenakvarterets Skole.
Vi deltager i projektet Arenakvarterets Skole og står for at sikre en lang levetid på betonkonstruktionen i svømmehallen, der omfatter et 25 meter bassin til konkurrencer, et varmtvandsbassin, et undervisnings- og et legebassin samt tribuner, søjler og ventilationsbænke. Arbejdet er lige gået i gang, og det handler om katodisk beskyttelse, forklarer teamleder og civilingeniør Thomas Remil Jensen hos Krüger.
Stål indstøbt i beton er normalt beskyttet af et passivlag, der dannes på stålets overflade. Men når passivlaget bliver nedbrudt, påbegyndes der en korrosion. Den kraftigste korrosion sker på de steder, hvor der er størst ilt- og fugtadgang, og hvor det naturlige passivlag nedbrydes ved fx kloridog kuldioxidpåvirkning.
Forlænget levetid øger bæredygtigheden
”Det vi laver her, er en forberedende beskyttelse, hvilket er typisk i bygningen af nye svømmehaller i dag. Først et antal år senere idriftsætter man det så, og på den måde deles omkostningerne så at sige op i to. Der er forskellige måder at gøre det på. Her bruger vi anodebånd, MMO-belagt titanium, der lægges ind i de udsatte konstruktionsdele – søjler, tribuner, bassinvægge - så det bliver støbt sammen med betonstøbningen. Vi forbereder det hele og laver forgreningsdåser, og så færdiggøres det om måske om 10-15 år. Når det idriftsættes påtrykkes en svag strøm til anodebåndet, som kun er i betonen.”
I praksis betyder det, at levetiden på betonkonstruktionen kan blive 50-100 år. Ved at lave sådanne løsninger spares mange omkostninger på reparationer og dermed også CO2-udledning. Det er således oplagt at anvende i nybyggerier af svømmehaller, men også at indbygge det i forbindelse med reparationer af gamle svømmehaller, der ikke har haft det indbygget fra starten, siger Thomas Remil Jensen.